Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring).
Frågor & Svar.
Linax.
Vad är Linax?
De produkter som genomgått Linaxbehandling består av furu som är impregnerat med ett kopparbaserat medel enligt NTR klass AB och därefter kokt i en varm linolja under vakuum.
Linax levereras i kulörerna Natur, Brun och Grå. Det kan förekomma färgvariationer på Linax virket. Kulörerna är transparanta där träets naturliga struktur lyser igenom, vilket ger en vacker produkt med mycket liv och träkänsla. Kärnved, ytved och kvistar suger åt sig olika mycket olja och pigment, vilket kan ge upphov till en färgvariation på virket. Viss grönton kan lysa igenom inledningsvis på Linax Natur och Linax Grå, denna bleks dock när produkten exponeras för solens UV-ljus.
En finsågad yta som en panel ger en något mörkare nyans och är mer färgbeständig jämfört med en hyvlad yta som exempelvis trall. På Linax Grå kan färgvariationen vara något större, vi rekommenderar att man tar del av våra referensbilder för att få en bra uppfattning om hur produkten ser ut i sin helhet. Produkterna blir strölagt under produktion och det kan förekomma strömärken på slutprodukten.
Hur underhåller man Linax?
Allt trä kräver underhåll och så även Linax. Dock är kvalitén på Linaxbehandlat virke mycket högre och kräver mindre underhåll. Över tid slits/tvättas oljan i det yttersta skiktet bort av nederbörd. Färgpigmenten kommer som på annat målat virke att blekas. Färg ska då bättras på igen inom 5-12 år med motsvarande Linoljelasyr Linax som produkten behandlats med. Här hittar du våra produkter för underhåll!
Vilka skruv och spik skall jag använda?
Samtliga skruvar ska vara rostfria alternativt vid svåra klimat syrafast. Spikpistol bör undvikas eftersom panelspikarna lätt tränger in för djupt i panelbrädorna och bidrar till fuktinträngning vid spikhuvudet.
Kan man kapa i Linax-virket?
Ja, men det viktigt att eventuella kapsnitt/ändar behandlas noga med Linax linoljelasyr.
Det blöder kåda från kvistar på mitt Linaxbehandlade virke – vad gör jag?
Råvaran till alla våra Linaxprodukter är en Nordsvensk furu i högre kvalitet. Furu innehåller naturligt kåda i varierad mängd.
Kådblödning kan förekomma på monterat Linax virke och då speciellt runt kvistar samt på virke med högt kådinnehåll. Speciellt utsatt är väggar i söder och väst samt en altan i soligt läge. Kådblödning är inget onormalt. Kådan kommer över tid gradvis naturligt nötas bort av väder och vind. Vår rekommendation är att låta ”naturen göra jobbet” men önskar man skynda på processen kan kådan avlägsnas genom att försiktigt borsta med en styv borste, obs! ej stålborste. Arbetet kan utföras först när kådan har kristalliserat sig och behöver göras under den kalla årstiden. Att avlägsna kåda som fortfarande är blöt/blöder har en minimal effekt eftersom kådblödningen fortsatt är aktiv. Kåda på Linaxbehandlat virke är inte reklamationsgrundande.
Hur förvarar jag Linax-virket?
Linax lagras utomhus torrt och luftigt, väl uppströat från marken. Lagra på ett sätt så att virket skyddas från smuts och fukt, helst under tak. Förvara inte heltäckt med plast.
Vad gör jag som privatperson med uttjänt Linax virke?
Linax behöver inte sorteras som farligt avfall utan kan sändas som brännbart avfall till godkänd miljöstation.
Spricker Linax mindre än vanligt trä?
Ja, det är mindre risk för sprickbildning än för obehandlat och impregnerat trävirke. Linax behandlingen kokar in pigment samt linolja i ytan vilket bidrar till minskad sprickbildning och ett mer formstabilt virke.
Är det farligt att ha hudkontakt med trä som Linax-impregnerats?
Nej, det ingen fara alls. Även om impregnerat ibland kan vara fuktigt, så är alla metaller och kemikalier fixerade i träet innan de lämnar Bitus. Hudkontakt eller boskap som slickar på trävarorna förorsakar normalt inga problem.
Kan jag få Bitus Linax i annan färg än Natur, Brun och Grå?
Vi saluför endast dessa färger, se punkt om målning längre ner.
På vilket sätt är Linax miljövänligt?
Vanligt impregnerat virke har en viss urlakning av koppar över tid. Linaxbehandlingen reducerar urlakningen av koppar från produkten till ett minimum, vilket gör Linax till ett mycket bra miljöval. Linax finns bedömd i SundaHus samt Byggvarubedömningen. Råvaran till Linax går att få som certifierad råvara av högre kvalitet. Detta tillsammans med en lång teknisk livslängd på produkten ger en bra miljöprofil hela vägen.
Går det att använda linoljesåpa på Linax?
Det går att göra det men Bitus avråder att använda linoljesåpa. Viktigt! Man frångår då Bitus AB Linax produktgaranti.
Hur ofta ska jag olja in Linaxbehandlat virke?
För trall rekommenderar vi 5 års intervall mellan inoljningarna, något tätare om produkten är i ett extra hårt utsatt klimat. För panel rekommenderar vi 10-12 års intervall och för övriga produkter (exempelvis staket och pergola) ca 8 år mellan inoljningarna. Säkerställ att produkten är väl rengjord och torr innan behandling och använd Linaxolja i samma kulör som virket och följ anvisningarna på burken. Det Linaxbehandlade virket är mättat som nyproducerat och ett rikligare och/eller tätare inoljning än rekommenderat riskerar att ge produkten en fet och kladdig yta som tenderar att dra till sig omgivande smuts. Det är viktigt att virket är rengjort och torrt (max 20% fuktkvot) innan det efterbehandlas med olja. Läs mer om Bitus Produktgaranti här.
Går det att behandla obehandlat eller tryckimpregnerat virke med Linaxolja för att uppnå samma kulör och egenskaper som Linaxbehandlade produkter?
Det går att använda Linaxolja på annat trä men slutresultatet blir inte detsamma som på virke som är Linaxbehandlat från början. Det ger också större risk för påväxt i form av ”svarta prickar” då det är en olja med hög linoljehalt. Om syftet är att man vill uppnå liknande nyans som sina Linaxbehandlade produkter rekommenderar vi istället att man bryter fram träolja i önskad kulör via färgfackhandeln.
Går det att måla på Linax-virke?
Önskas andra färger på Linaxpanelen så kan produkten övermålas med en riktig oljebaserad färg. Vidare underhåll ska då fortsatt ske med en oljebaserad färg. Viktigt! Man frångår då Bitus AB Linax produktgaranti.
Vad innebär Linax produktgaranti och rötskyddsgaranti?
Garantiperioden är 50 år från försäljningstillfället avseende röta och 12 år från försäljningstillfället avseende form- och färgstabiliteten, gällande alla produkter i Linax sortiment. Läs hela Bitus AB Linax produktgaranti här.
Thermo.
Vad är Bitus Thermo?
Bitus Thermofuruprodukter är miljöklassade och producerade av nordsvensk friskkvistig kvalitetsfuru från certifierat svenskt skogsbruk. Värmebehandlingsprocessen sker i en kammare där virket värms upp till 212 grader under vakuum och torkas därefter ner på ett skonsamt sätt. Processen tar totalt i 36-72 timmar beroende på produkt. Den höga temperaturen gör att en rad kemiska och fysikaliska processer startar i träet och resultatet är en produkt som är formstabil och motståndskraftig mot röta och svamp i utomhusmiljöer utan att tillsätta några kemikalier. Bitus Thermofuruprodukter är avsedda för användning ovan mark och är lämpliga för bland annat fasad, trall, bullerplank, vindskydd, staket, lekplatser, parkanläggningar, bänkar, trädgårdsmöbler och inomhuspaneler.
Är Bitus Thermo samma sak som Thermowood?
Thermowood är en patenterad metod där träet behandlas i en ångkammare. Vi använder oss av en vakuumbaserad kammare som är säkrare ur produktionssynpunkt som ger produkten samma produktegenskaper som en produkt som är framtagen i en ångkammare.
Hur förvarar jag Bitus Thermo-virket?
Omonterat material förvaras bäst i sitt obrutna originalemballage utomhus väl upphöjt på plan mark under tak eller övertäckt så det skyddas från direkt solljus, nederbörd och markfukt. En presenning kan läggas på virkespaketet under en kortare tid, men för ventilationens skull får denna inte täcka ända ner till marken. Öppna inte upp virkespaketet förrän omedelbart före användning.
Kan man kapa i Bitus Thermoprodukter?
Ja, men innan montering bör samtliga kapsnitt och ändar behandlas genom att påföra rikligt med träolja, detta eftersom ändträet suger mer fukt än brädans övriga ytor. För paneler: snedkapning i den nedåtvända ändträdelen (så kallad droppnos) rekommenderas ej av målningstekniska skäl.
Vad bör jag tänka på innan montering?
Värmbehandlingen gör materialet sprött och produkten har en reducerad hållfasthet jämfört med andra träskyddsbehandlingar vilket innebär att man vid trall bör ha tätare regelavstånd. Produkten är avsedd för montering ovan mark och att det bör vara god ventilation och luftgenomströmning. Tänk också på att omgivande förutsättningar påverkar dess framtida underhållsintervall och att anslutande metaller eller produkter som kan komma i kontakt med produkten och inte är rostfria (exempelvis fönsterbleck, stuprör, möbler och krukor) riskerar att missfärga. Produkterna skall monteras på ett fackmannamässigt sätt och vid montering skall dessa vara rena och torra. Fullständiga monterings- och skötselanvisningar finns under fliken Download Center.
Vilka skruv och spik skall jag använda?
Samtliga skruvar ska vara rostfria alternativt vid svåra klimat syrafast. Använd skruvdragare eller hammare. Spikpistol bör undvikas eftersom panelspikarna lätt tränger in för djupt i panelbrädorna och bidrar till fuktinträngning vid spikhuvudet.
Vad innehåller Bitus Brandimpregnering?
Bitus Thermofurupanel kan beställas med tillval Brandimpregnering. Brandimpregneringen är saltbaserad, färglös, 100% naturligt och biologiskt nedbrytbar, godkänd för användning både för inom- och utomhusbruk och ger produkten högsta möjliga brandskydd för trä (klass Bs1-d0). Paneler för den svenska marknaden säljs under certifikat SP Fire 105.
Hur underhåller man Bitus Thermoprodukter?
Värmebehandlat virke kräver minimalt med underhåll och man kan lämna det obehandlat för att låta det gråna naturligt men produkten lämnar också stort utrymme för den som vill måla eller behandla för att förlänga dess livslängd. Bitus Thermofuruprodukter är monteringsklara vid leverans och man kan med fördel olja eller måla innan eller direkt efter montering. Regelbunden rengöring och inoljning därefter efter önskemål och/eller behov, normalt ca 1 gång per år. För rengöring rekommenderar vi att produkten spolas av med vattenslang med normalt tryck. Används aldrig högtryckstvätt eftersom det kan skada träytan.
Välj en träolja av god kvalitet, med eller utan pigmentering beroende på vilket utseende du önskar och gärna vattenbaserad av miljöskäl, från en välsorterad byggvaruhandel och följ tillverkarens anvisningar.
Brandimpregnerade Thermofuruprodukter kan målas eller oljas men det är viktigt att man är medveten om att allt man påför produkten påverkar dess brandklassning och att man därför bör använda en brandneutral färg eller olja.
För brandimpregnerad och pigmenterad Thermofurupanel som är behandlad enligt system OneLayer är denna pigmentering tänkt att sitta under hela produktens livslängd där panelens vädergrånad kommer spricka igenom med tiden och skall därför inte underhållas och/eller övermålas. Målad Thermofurupanel som är grund- och mellanstruken från fabrik slutstrykes enligt separata instruktioner som ges vid leverans.
Vad kan jag förvänta mig av råvaran och hur åldras Bitus Thermoprodukter?
Produkten har som nyproducerad och opigmenterad en fin gyllenbrun nyans i olika färgvariationer som vilket bryts ner och jämnas ut vid exponering av uv-ljus. Även dess doft som nyproducerad minskar med tiden. Ytorna är släthyvlade men kutterslag kan förekomma.
Råvaran är i regel kvistrik, viss sprickbildning i och runt kvistar är normalt förekommande. Trä är ett naturligt material och olika deformationer förekommer i form av kupighet, krokighet och fläckar. Insektshål kan förekomma, men efter värmebehandlingsprocessen garanteras att ingen av dessa kommer vara vid liv. Sprickor i materialet kan uppstå efter leverans och montering. Mindre defekter och märken från emballering och transport kan förekomma. För brandimpregnerade produkter kan viss saltutfällning förekomma efter leverans och montering, detta är helt ofarligt och sköljs bort vid nederbörd.
Vid montering av värmebehandlade produkter nära pooler kan det uppstå reaktioner mellan trä, salt, klor och skruv. Det kan leda till oxidering eller missfärgning runt infästningen. Detta är en naturlig reaktion mellan dessa material och är inte en defekt eller en reklamationsgrund.
Vad är förväntad livslängd på Bitus Thermoprodukter?
Den förväntade livslängden för en värmebehandlad trall är ca 10-15 år och för en värmebehandlad panel ca 20-25 år men påverkas till stor del hur det är monterat i form av ventilering, omgivande förutsättningar som väderstreck och omgivande växtlighet samt underhåll.
Hur ska Bitus Thermoprodukter återvinnas?
Bitus Thermofuruprodukter innehåller inga tillsatta kemikalier och kan sorteras som träavfall.